VÅR MOTIVATION

Den korta versionen Vi vill utbilda chefer som anställer unga människor till att vara de ledare som unga vuxna förtjänar. Psykisk ohälsa ökar i målgruppen och vår vision är att inspirera arbetsgivare att ta ett större vuxenansvar och bidra till en positiv förändring för kommande generationer. Dessutom skapar det attraktivare arbetsplatser och det tjänar alla på. Win win win!

Den långa (men läsvärda) versionen Psykisk ohälsa fortsätter ökar hos unga och enligt Folkhälsomyndigheten är det två underliggande orsaker; brister i skolans funktion och de ökade kraven på arbetsmarknaden. Vi tror att om arbetsgivarna blir medvetna om denna utveckling vill de vara med och förändra den negativa trenden. I en rapport från Bris påvisar de vikten av att civilsamhället kan hjälpa till att stoppa att lindrig psykisk ohälsa, här kan arbetsgivare ta en stor roll, med kunskap och verktyg förstås. Där kommer vi in. 

Vi riktar oss mot arbetsgivare och chefer som arbetar med yngre medarbetare. Då vi själva är före detta chefer i branscher med många unga vuxna anställda vet vi behovet av vidareutbildning och stöd för personalchefen, teamleadern och gruppledaren. Med ett välutbildat och empatiskt ledarskap samt verktyg för att skapa engagemang främjas den psykosociala hälsan som leder till en bättre arbetsmiljö, sänkt personalomsättning och minskad sjukfrånvaro.  

Enligt AFS 2015:4, Organisatoriskt och social arbetsmiljö ska arbetsgivaren arbeta för att främja en god arbetsmiljö och förebygga risk för ohälsa på grund av organisatoriska och sociala förhållanden i arbetsmiljön. Detta betyder att arbetsgivaren har skyldighet att arbeta bland annat med ledning, styrning, kommunikation, delaktighet och handlingsutrymme. Det är här vi kommer in, genom att dela med oss av kunskap om självledarskap, psykisk hälsa, praktisk krishantering och empatiskt ledarskap strävar vi efter att skapa en värld där varje ung individ ska känna sig hörd och sedd av vuxenvärlden, utveckla ett eget självledarskap och uppnå en psykisk hållbarhet. Vi arbetar aktivt med att uppnå följande mål i Agenda 2030: 

3:4  Främja psykisk hälsa och välbefinnande 

8:6  Främja ungas anställning, utbildning och praktik 

8:8  Skydda arbetstagares rättigheter och främja trygg och säker arbetsmiljö för alla 

Ett annat problem arbetsgivare med många unga anställda är att behålla utbildad personal. Rapporten Ungdomsfokus 2023 konstaterar att unga vuxna vill ha mentorer (64%) men vi säger krasst att för att bli en bra mentor behöver man kunskap, självinsikt, coachverktyg och inte låta makt komma i vägen, ett mer empatiskt ledarskap. Det visar siffror hos en välkänd kedja inom handels; att de chefer som rankast som mest empatiska har nöjdast medarbetare och högst försäljningssiffror. Empatiskt ledarskap kan generera mer pengar men framförallt minskad sjukfrånvaro, minskad personalomsättning, minskade rekryteringskostnader, ökat ambassadörskap, yrkesstolthet och en bättre kultur. Även Tillväxtverkets förslag till förbättringsstrategi är bland annat fortbildning, kompetensutveckling samt lyfta fram mentorer. Där kan vi fylla ett behov, både i att kompetensutveckla chefer och på så sätt lyfta upp mentorer unga vuxna vill arbeta med.

När man frågar ungdomarna själva (ungdomsfokus 2023) är det just hantering av stress, balans i arbetslivet och mentorskap som de efterfrågar av sina arbetsgivare. Oron för stress är så pass hög att de arbetsgivare som arbetar förebyggande och utbildande kommer vara en attraktivare arbetsplats att söka sig till.

Idag är vi de ledare vi själva hade behövt. Detta har vi lagt 25 år tillsammans på att testa, misslyckas, utbildas och grubblat över och vi är åtminstone helt överens om behovet: vi alla behöver självinsikt, kunskap, reflektion och verktyg för att vara den där bra ledaren unga (som gamla) vuxna efterfrågar, behöver och förtjänar. 

Brain power to the people!

William Ahlin & Maria Ahlin